Gang van zaken

( 14 februari 2016 - Leestijd: minder dan 2,5 min. )


Denk even na en zeg dan eerlijk: wat hoor je het meest als mensen elkaar vragen “Hoe gaat het met je?”

A) 'Prima, dank je en met jou?'
B) 'Lekker druk!' (Wint aan populariteit)
C) 'Ach, z'n gangetje hè'
D) 'Niet goed' (Eerlijk. App je afspraak: Opgehouden, ben later)


Eerste akte
Dit korte toneelstukje speelt zich meestal niet af tussen goede vrienden of hechte familie. Het is een beleefdheidsinterview met iemand die je tegenkomt in de supermarkt, op het schoolplein of in de foyer van bios of schouwburg. Meestal onverwacht. Niet zelden met de nodige schrik, zoals je ook ineens zomaar op straat met een microfoon onder je neus en een camera erboven, door een journalist kan worden gevraagd naar je mening. In een oneliner graag.
De geliefde vox populi (hapsnap mening van de man/vrouw in de straat). In Hilversum ook wel “vox popje” genoemd.
Ik dwaal af. Papa, ik lijk steeds meer op jou.


Land of milk and honey
Natuurlijk weet iedereen donders goed dat zich achter antwoord A echt niet continu Het Ideale Leven afspeelt. Ook daar best 'ns stofwolken in de gang en keuken, een verdwaalde Bol.com- factuur, een krijsende kleuter die Småland niet uitwil of mot over alwéér een lege wc-rolhouder.


Vox ignori
Als je er niet goed tegen kunt, valt het doek geheid voor je bij optie D: 'Niet goed'. Wat ook aan te vangen met zo'n onheilstijding, met in je rechterhand de calorieën-app, terwijl je linkerhand nog twijfelt tussen een zakje power food-zaden en een XXL-zak paprika chips? Toelichting op D- antwoorden wil je liever niet. Die kosten tijd en slikken. Je weet niet eens meer waarom je de vraag in hemelsnaam stelde. Je hebt haast. Dat heb je altijd. Jouw antwoord was dan ook B: “Lekker druk”.


Timing is everything
Met dierbaren kíes je een moment om bij te praten. Over lief, leed en de buren. Met je gezin neem je de voorbije dag rustig door aan tafel, ondertussen onderhandelend wie de vaatwasser vandaag inruimt. (“En pannen met de hand graag!”)
Je hoort de verhalen niet alleen, je beluistert ze met aandacht. Tuurlijk, soms zingt dat ingewikkelde recept voor zaterdagavond/ruzie met je collega/je nooit afnemende To Do-lijst als een soort irritante Sky Radio carrousel door je hoofd. Maar je hebt de tijd genomen. Je bent een luisterend oor. Je bent er ècht.


A-list
Goed, de A'tjes die kosten de minste tijd. “Hoi, doeg en de groeten”. Lekker efficiënt zogezegd. De saaie C'tjes, dat zijn de paradijsvogels.
“Ach, z'n gangetje”. Het meest onderschatte en ondergewaardeerde antwoord.


Hoe het met mij gaat? Prima, dank je wel en met jou?

   
(Wordt vervolgd)

Image by Luca Sartoni, License Attribution-ShareAlike 2.0 Generic.